Apropå Tollare...

Jag har tidigare skrivit om Tollare naturreservat och byggplanerna i området här på bloggen. Ett förslag till naturreservat var ute på remiss under sommaren. Naturskyddsföreningens synpunkter finns här. Vi var bl.a. kritiska mot att ett område med mycket höga naturvärden, nära det numera nedlagda pappersbruket , inte skulle ingå i naturreservatet. För ett tag sedan kom ett nytt förslag till avgränsning av reservatet. Man hade lyssnat på kritiken. Ja, inte vår kritik, eller Boo miljö- och naturvänners kritik, eller kritiken från Boo-borna utan från NCC! Som vill att all mark söder om Sockenvägen ska undantas från reservatet. Vilket betyder att 3 värdekärnor för natur- och rekreation hamnar utanför reservatet! Man låter konsulter göra inventeringear och utredningar för att identifiera de skyddsvärda områdena för att sedan fullständigt ignorera deras slutsatser. Varför ens lägga kommunala medel på inventeringar när byggbolagen ändå får bestämma?Pratade idag med Tomas Fasth, som gjorde naturvärdesinventeringen, och han har aldrig varit med om eller hört talas om något liknande! Detta skrev vi till Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i ärendet:


Naturreservat Tollare

Naturskyddsföreningen i Nacka ser med förvåning och stor oro på det nya förslaget till Naturreservat i Tollare. Det förslag till avgränsning av naturreservat som nu föreligger Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden är inget annat än ett stort svek mot naturvården och de tusentals människor i denna del av Boo som har Tollare som sitt närnaturområde. Det enda som återstår av naturreservat söder om Sockenvägen är ett litet område vid Frankenburgs väg samt ett område i öster som till största delen utgörs av en kraftledningsgata!  De flesta områden som klassats som högsta naturvärde lämnas utanför naturreservatet. Det gäller den mycket värdefulla och vackra ekbacken, Tollareberget, Mårtens holme och den fina granurskogen öster om bruksområdet.  Av 5 identifierade värdekärnor för rekreation ligger 3 helt utanför och 1 ligger delvis inom den föreslagna avgränsningen för naturreservatet, se sid 8 i "Tollare - rekreationsvärden".  I samma underlag finns på sid 11 en sammanställning av natur- och rekreationsvärden. Det framgår tydligt att de största sammanfallande värdena ligger söder om Sockenvägen i områden som undantas från naturreservatet.  Däremot ingår Kocktorpssjön med omgivningar i naturreservatet som har jämförelsevis låga natur- och rekreationsvärden. Detta är enligt vår uppfattning en stor felprioritering.  Ingen förklaring ges till den kraftiga bantningen av naturreservatet men vi kan läsa oss till att NCC vill att all mark söder om Sockenvägen undantas från reservatet.  Man kan undra varför det läggs ned resurser på att ta fram underlagsmaterial, i detta fall två förnämliga rapporter om Tollares natur- och rekreationsvärden, när det ändå till sist tycks vara byggbolagen som bestämmer?

Vi vill uppmana ledamöterna i Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden att ej anta det nya förslaget till naturreservat. Om det antas så kräver vi, p.g.a. de stora och drastiska förändringarna,  ett nytt samråd med det nya förslaget.

Detaljplan för Tollare träskväg samt Mellanbergsvägen.

Vi kräver att de båda detaljplanerna läggs vilande i avvaktan på beslut om naturreservatet. Vad gäller Tollare träskväg har vi i särskild skrivelse inkommit med invändningar mot det enkla planförfarandet. Detaljplan Mellanbergsvägen påverkar områden av högsta naturvärdesklass, bl.a. den mycket värdefulla ekhagen.  Som framgår av miljöredovisningen har ingen hänsyn tagits till detta.


Ronny Fors

Naturskyddsföreningen i Nacka


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback