Mer om Tollare

Här är då övriga intressanta fynd från Tollare. 

En praktbagge, släktet Agrilus, som inte gick att identifiera. Lasse tog med sig ett exemplar hem men det gick inte att fastställa arttillhörighet. Det är iallfall inte den vanliga Agrilus-arten. Den hittades på älggräs på en fuktäng norr om Tollareängen.
På samma ställe gjorde vi dagens andra fynd av ädelguldbagge! Här såg vi också två silverstreckade pärlemorfjärilar som parade sig. Det lustiga var att de flög runt in copula, som bl.a. trollsländor gör. Jag har aldrig sett fjärilar göra så tidigare. Här hittades även en humlebagge.
                             
Silverstreckad pärlemorfjäril och ädelguldbagge. Foto: Lasse Hole

Vi gick sedan till det område söder om Tollare träsk som ligger inom planområdet för detaljplanen Tollare träskväg. Här ville vi förstås hitta fler rödlistade arter! Men tyvärr, det gjorde vi inte. Några ovanliga arter blev det iallafall och arter som kanske kommer upp på rödlistan 2010.
På en asplåga hittade vi kläckhål och larvgångar av signalarten grön aspvedbock(Saperda perforata). Den är tidigare rödlistad men avfördes från listan vid revideringen 2005. Men nu kan den göra "comeback" på rödlistan. I förslaget till ny lista finns den med igen p.g.a. minskad utbredning och försämrad livsmiljö. Förklaringen till det är att kontinuitetsskogar, alltså gammelskogar, fortsätter att avverkas. Den nya listan är preliminär och kommer att granskas av experter under hösten. Hursomhelst, det är en ovanlig skalbagge som är en bra indikator på värdefulla skogar.

Lasse kollade i en angränsade asplåga där nedbrytningen hade gått mycket längre. Veden var så mjuk att man kunde sönderdela med fingrarna. Inne i veden, i en hålighet låg två st mindre vattensalamndrar. Den ena försvann ännu längre in i asplågan men den andra fick Lasse tag på och vi kunde titta till den lite närmare. Det var tydligt att det var en mindre vattensalamander, huden var slät , inte alls så knottrig som den är hos den större vattensalamandern. Den släpptes snart ner på marken och jag hann med att fota den innan den fick nog av uppmärksamheten och sökte skydd inne i lågan igen. Utanför lekperioden är salamandrarna nattaktiva och jag tror inte att den uppskattade att bli utdragen i ljuset.
Frågan är om det också finns större vattensalamander i Tollare? Det är en Natura 2000-art, den är alltså upptagen i EU:s listor över skyddsvärda arter i ett europeiskt perspektiv, och det är förstås bra att kunna påvisa sådana arter i områden man vill skydda. Den är också än mer beroende av fiskfria vatten än vad den mindre är så Tollare träsk skulle kunna vara en lämplig miljö för den.

I samma asplåga fann vi också en liten men mycket vacker skalbagge, en s.k. droppbagge enligt Lasse. Hade aldrig hört talas om droppbaggar tidigare! Man lär sig alltid något nytt, det är då ingen risk att man blir "färdig" med naturen!

Scaphidium quadrimaculatum, fam. droppbaggar. Foto: Lasse Hole

Det finns en del gamla björkar med riktigt grov bark i området och på en av dem så kunde jag hitta runda kläckhål som förmodligen är gjorda av dolkstekellik glasvinge(Synanthedon scoliaeformis). En ganska sällsynt art iallafall.

Lasse tog med sig några sälgtickor hem för att se om Europas minsta skalbagge eventuellt skulle finnas där. Enhströms dvärgfjädervinge(Baranowskiella ehnstromi) heter den och den är omtalad på naturbloggen tidigare. Och i porerna på en av tickorna kröp det faktiskt små dvärgfjädervingar! Roligt! Hur vanlig är den egentligen, kan man undra? Har inte kunnat hitta någon information om det någonstans. Den är inte med på rödlistan iallfall. Lasse har ju kollat ett antal sälgtickor från olika områden utan att hitta den, förutom fyndet från Ösby träsk. 

Vi hittade en täckvinge från  en skalbagge som Lasse tog hem för identifiering. Det visade sig vara en täckvinge av kolsvart kamklobagge(Prionychus ater). En sällsynt art som lever inne i håligheter i ekar och andra lövträd. Larven lever i mulmen i håligheterna och den fullbildade skalbaggen tillbringar även den större delen av sin tid i dessa håligheter. Det är en bra indikator på kontinuitet av gamla lövträd med mulm. Jag har faktiskt haft närkontakt med kolsvart kamklobagge några gånger. Det var när jag deltog i sökandet efter läderbagge i Nacka för några år sedan. Då hade vi fallfällor i mulmen som vittjades med några dagars mellanrum och i Nyckelviken och Skuruparken gjorde vi flera fynd av denna svartbagge. En mycket livlig liten varelse kan jag säga! Varken Tomas Fasth, som ledde inventeringsarbetet, eller jag visste vad det var för något vi fångat. Vi funderade på om vi skulle döpa den till snabb svartbagge eller kanske svart snabbagge, om det nu skulle visa sig vara en ny art för vetenskapen! Vilket det såklart inte var(och inget vi trodde på förstås) men ett exemplar fick gå till de sälla jaktmarkerna(de sälla mulmekarna) och skickades till en entomolog för artbestämning. Det visade sig alltså vara kolsvart kamklobagge. Och nu har vi konstaterat förekomst av den också i Tollares eklandskap och understryker tillsammans med de andra fynden Tollares höga naturvärden.
Jag är övertygad om att det finns ännu mer att upptäcka i Tollare!

Till sist en bild på Tollare träsk. Här såg vi bl.a. två svarthakedoppingar(men inga ungar), vigg, knipa och rörhöna med ungar, ormvråk, rörsångare, svarthätta.  


Foto: Lasse Hole


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback