Hagvaxskivling funnen!

Hann med en sväng i Nackareservatet efter jobbet. Koncentrerade mig på området mellan Söderbysjön-Ulvsjön, en dalgång med mycket ädellövträd, mest ek men också mycket lind och hassel. Det finns också en ek-hasselhage  med några ganska grova ekar och gamla hasselbuskar med signalarten hasselticka. Där hittade jag ett exemplar av scharlakansvaxskivling(Hygrocybe punicea), alla hagvaxskivlingar signalerar höga naturvärden. De visar på ogödslade hag- och betesmarker. Enligt boken "Signalarter" från Skogsstyrelsen bör lokaler med hagvaxskivlingar lämnas orörda som hänsynsytor.
Vissa partier av dalgången är mycket rika på död ved, framförallt asplågor. Det är också mycket grenar och småkvistar på marken och det är ett riktigt spännande område. Mossfloran är mycket rik och det finns mycket svamp också. Här växer den rödlistade kandelabersvampen(Clavicorona pyxidata) på några murkna asplågor.

Kandelabersvamp i Nackareservatet

När vi var här på exkursion med Nacka Naturskyddsförening tidigare i höstas så hittade vi mycket trollskägg(Theléophora penicillata), en sällsynt svamp som växer i förna eller på murken ved, ofta omslutande pinnar och strån.
På en av asplågorna växte en svamp som jag inte kan få till något annat än anisfingersvamp(Ramaria gracilis) men den ska ju växa på marken, antingen är artbestämningen uppåt väggarna eller så kan den växa på död ved också!
I barrmattan under några granar växte en fingersvamp, har inte lyckats bestämma den än. Fingersvampar av undersläktet Ramaria är bra signalarter för skog med höga naturvärden så det vore bra att veta vad det är för något. Får återkomma om detta.

Några domherrar visade sig i en grantopp men annars var det ganska tunt med fåglar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback