I Erstavik med Skogsstyrelsen

Tillbringade dagen i Erstavik med Anna och Petter från Saltiskretsen, Bo Möllersten länsförbundets skogsgrupp(Naturskyddsföreningen) och Bo Törnqvist från Skogsstyrelsen. Vi skulle titta på områden som vi anser borde registreras som nyckelbiotoper. Det finns sedan tidigare några nyckelbiotoper registrerade i Erstaviks sydostligaste delar, kring Lindskär-Slumnäs men i övrigt ingenting. Men det beror inte på att det inte finns områden med höga naturvärden.

Vi började vid ett väldigt fint hällmarksområde söder om Skogshyddan. Här har vintertagging hittats tidigare även om vi inte såg nån i dag. Tveklöst nyckelbiotopskvalitet på det området. Detta område ansluter sedan till Harberget och de fina hällmarkstallskogarna där.

Vi åkte vidare till hagmarkerna söder om viltvattnet, där vissa delar har planterats med gran. Det är ett väldigt fint område med ek, hassel och asp samt en del tall. På hasseln förekommer läderskål, hasselticka och krusig ulota, tre bra signalarter för värdefulla hasselbestånd med lång kontinuitet. Här finns också en fin brant där vi fann mörk husmossa, kortskaftad ärgspik, piskbaronmossa och tidigare har Anna och Petter hittat kornig nållav här. Samtliga dessa arter är bra signalarter för skyddsvärda skogar.

Ekarna här är inte jättegamla utan snarare medelålders eller yngre. Ofta när man tänker på värdefulla ekområden tänker man sig gamla jätteekar men det är lika viktigt att skydda och vårda nästa generation jätteekar.

Granplanteringarna är verkligen sorgliga, de borde röjas bort snarast och detta område skulle kunna utvecklas till en riktig pärla i Erstavik!

Vi tittade också på området mellan Erstaviken och Trehörningen-Lundsjön, här finns det riktigt fin skog uppblandat med mer triviala områden och hyggen. En del av hyggena ligger i anslutning till alkärr och man har huggigt ända fram till kärren utan någon skyddszon. Något man ska ha enligt den generella hänsyn man ska ta vid avverkningar.

Här finns ett område med granskog som om det skulle få stå kvar skulle utvecklas till att bli en riktigt fin grannaturskog så småning om.

Vi hann också med att titta på ett alkärr där Anna och Petter visade gulnål och kornig nållav. Ett spännande område med mycket död ved, vilket är ovanligt i Erstavikskogarna.

Bo Törnqvist höll med oss om att de områden vi visade idag håller nyckelbiotopskvalitet. Förhoppningsvis kanske detta leder till att länsstyrelsen tar tag i naturreservatsbildandet på allvar. Erstavik finns på länsstyrelsens lista över naturreservat som ska bildas under perioden 2007-2012 så det är bäst att man tar tag i detta nu om man vill nå sitt mål.

Man har ju bara hållit på i en sådär 30 år med Erstavik!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback