Jungfru Marie nycklar

Var i Erstavik i tisdags och gick i hagmarken söder om viltvattnet, eller norr om Harberget om man så vill. Hittade ett tiotal blommande Jungfru Marie nycklar, en av våra vanligaste orkidéer men den är ändå en s.k.signalart som indikerar skyddsvärda skogar. Den vill ha ganska fuktig mark men kan finnas i många olika naturtyper som skogar, hagar, slåtterängar m.m. Bara några meter från växtplatsen står en granplanta, förstås! Så är det dessväre ofta i Erstaviks hagmarker.

Undrar också vad som händer med den enda(mig veterligen) lokalen för Jungfru Marie nycklar i Nyckelviken. Jag var där för någon vecka sedan och kunde då bara hitta ett exemplar. Det verkar som örnbräken håller på att ta över lokalen helt och hållet. Nu kan förekomsten av orkidéer variera en del mellan åren men det känns inte bra att platsen håller på att växa igen.


Jungfru Marie nycklar i Nyckelviken. Lägg märke till den grunt flikiga läppen och lilla mittfliken vilket skiljer den från den annars snarlika skogsnycklar som har djupt flikig läpp och stor mittflik.

Orkidéfrön är väldigt små, nästan osynliga för blotta ögat. De skiljer sig från de flesta andra växtfrön genom att de inte har med sig någon upplagsnäring(matpaket). Det är därifrån fröna tar sin näring den första tiden så att de kan gro. Det kallas för frövita eller endosperm och innesluter anlaget till rotspetsen i fröet. Men orkidéerna har inte denna hjälpstart i livet så de tar hjälp av svampar istället. För att orkidéfröna ska gro måste de hamna på ett ställe där rätt sorts svamp finns, det duger inte med vilken som helst. Fröna avsöndrar också ämnen som gör att svamptrådarna, hyferna, söker sig till fröna. Hyferna växer in i fröna och kan på så sätt få fröet att gro. Så det krävs att miljöfårhållande är de rätta samt att rätt sorts svamp finns i marken för att orkidéerna ska finnas på en plats. Dessutom ska fröna helst komma ner en bit i jorden också för att underlätta kontakten med svamphyferna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback