Klimathyckleri i Nacka

Just nu pågår utställningen Kvarteret Framtiden i Sickla köpkvarter. Den invigdes av ingen mindre än Erik Langby, moderat kommunalråd i Nacka. Det är en satsning från Nacka kommun där man vill visa hur vi var och en kan bidra till att minska vår miljöpåverkan. Bra så! Men man frågar sig hur mycket Erik och de styrande i Nacka har tänkt igenom det här med klimatproblematiken. Samtidigt som man har denna, vällovliga, utställning planerar man med som om ingenting har hänt för mer biltrafik i Nacka och i Stockholmsregionen. Ett av de mest korkade exemplen på denna både natur och klimatfientliga planering är förstås bron över Svindersviken och vägen genom Ryssbergen, som jag skrivit om här tidigare. Att bygga en väg för att de framtida Kvarnholmsborna ska ta bilen för att åka några kilometer till Nacka Forum och shoppa loss i några av de jag vet inte hur många hundra butikerna där är så uppenbart mot allt klimatvett. Dessutom vill man blåsa liv i Österleden igen. Är det inte dags att skrota alla dessa biltrafikalstrande projekt och på allvar planera för hållbarhet istället? Att uppmana folk att handla klimatsmart och samtidigt planera för mer vägtrafik är inget annat än hyckleri.
Ett lästips till de som fortfarande tycker att utveckling är lika med mer asfalt är den rapport som Naturvårdsverket presenterade förra veckan och som slår fast att ny teknik inte räcker för att klara tvågradersmålet, alltså att den globala temperaturökningen inte ska överstiga två grader. Vilket ändå är mycket och kan få stora konsekvenser! Rapporten, som är skriven av forskare på KTH, tittar på energi och transportsystemen och det visar sig, föga förvånande, att det krävs minskat bilåkande och flygande. Ska vi klara det krävs förstås en annan samhällsplanering är den rådande. Städer och samhällen måste planeras för gång, cykel och kollektivtrafik och framförallt då spårburen sådan. Inga nyheter direkt!

Mer om rapporten kan läsas här: http://www.naturvardsverket.se/sv/Nedre-meny/Nyheter/Enbart-teknik-racker-inte/


Kommentarer
Postat av: Jan Wikman

Den borgerliga majoriteten fortsätter att planera för ökad bilism. Idag , måndagen den 19 nov,
beslutsde kommunfullmäktige i Nacka att satsa 3 milj. kr i projektpengar
till Österleden. Moderaterna är otåliga och vill påskynda starten av det orealistiska vägprojektet som finns listad i Stockholmsförhandlingens utkast - med byggstart 2020-24. Beräknad kostnad ca 12 miljarder. En utbyggd Österled skulle medföra stora oacceptabla ingrepp i den känsliga natur- och kulturhistoriska miljön kring Svindersviken och betydande intrång i Nationalstadsparken. Svindersviksområdet kommer i takt med den växande biltrafiken att ändra karaktär till ett motorvägslandskap - ett landskap för bilar med nya stora trafikytor. Konsekvensen av utbyggnaden leder till ökade utsläpp av växthusgaser och en ytterligare förstörd närmiljö som främst drabbar de boende på Västra Sicklaön.

Ett annat tvivelaktigt projekt är planerna på en bron över Svindersviken o väg genom Ryssbergens unika urskog som i förlängningen öppnar för exploatering i det känsliga naturområdet. Vem ska betala kalaset på 260 milj. kr?

Dubbelspelet fortsättter med de vackra orden att skapa en god livsmiljö för medborgarna och en långsiktig hållbar utveckling och samtidigt prioritera bilismen. Samhällsplaneringen i Nacka behöver en ny inriktning.

2007-11-19 @ 23:32:29
Postat av: Lennart Nilsson

För att bedöma hur pass realistisk Österleden är så kan man ju fundera på hur hög kostnaden blir för varje bil som ska passera. Om den ska betalas med vägavgifter (som verkar vara förslaget) så hamnar kostnaden på minst 100 kr per passage... Kanske inte direkt finns någon marknad för det...

Postat av: Lennart Nilsson

Ronny och Jan, exakt, samhällsplaneringen i Nacka behöver verkligen en ny inriktning! Och det börjar kännas lite bråttom.

2007-11-27 @ 00:33:30
URL: http://fpnacka.blogspot.com
Postat av: Lennart Nilsson

...det är jag igen...
Från rapporten "I andra scenarier prioriterar vi upplevelser framför materiell konsumtion. Till exempel restaurangbesök och kultur- och idrottsevenemang..."
Alltså, gör något för klimatet, gå på AIK:s innebandymatcher i vinter istället för att flyga till Thailand!

2007-11-27 @ 00:39:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback