Små grodorna...

... är lustiga att se, men hur länge till?

Ni kanske har hört/sett/läst att 2008 är Grodans år. Det är inte enligt kinesisk tideräkning eller något sådant(enligt kinseserna  är det råttans år vilket väl måste betyda att gnaget vinner allsvenskan, fast det skulle de göra ändå såklart). Det är Amphibian Ark,
http://www.amphibianark.org/yearofthefrog.htm,  som utsett detta år till Grodans år för att uppmärksamma groddjurens prekära läge i världen.

Mellan  en tredjedel och hälften av världens ca 6000 grodarter hotas av utdöende inom en nära framtid(100 år eller så).  Av Sveriges 13 arter är 8 rödlistade och hotade.

Groddjuren hotas av förluster av livsmiljöer, föroreningar och klimatförändringen men det mest omedelbara problemet är en sjukdom som sprids över världen, amphibian chytrid, en svamp som finns hos african  clawed frog. Denna groda har sedan 1930-talet använts inom sjukvården och forskning och skeppats runt i världen.  Under senare tid har den börjat hållas som husdjur också vilket ökar riskerna för att den smiter ut i naturen och sprider svampsjukdomen till den inhemska groddjurspopulationen.  En tydlig illustration av problemet med introduktion av främmande arter, ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden i världen. 


Ett av målen med Grodans år är att öka kunskapen om och intresset för groddjuren hos allmänheten. Något som Stockholms stad tagit fasta på och uppmanar till att rapportera groddjur i ArtArken, http://www.stockholm.se/Extern/Templates/NewsPage.aspx?id=191707


I Stockholm har också ett antal groddammar anlagts under senare år vilket är mycket glädjande. Jag har inte haft möjlighet att kolla hur det ser ut i groddammarna i Nackareservatet men hoppas kunna göra det snart. I Solbergaskogens grodkärr är leken i full gång i alla fall.
Vi hade en vandring med Stockholmskretsen där för en dryg vecka sedan och då hann jag ta några bilder. Det är vanlig groda på bilderna. Vanlig groda har trubbigare nos än åkergroda men det är inte så enkelt att se. Båda arterna är väldigt variabla i i teckningen men hos åkergrodan kan en del hanar under lektiden bli helt blåa vilket inte händer hos vanlig groda. Lättaste sättet att skilja på arterna under lektiden är på lätet, vanlig groda har ett knarrande läte och som när många grodor leker  låter ungefär som en motorcrossbana på håll. Åkergrodan har ett läte som brukar skrivas som vopp-vopp- vopp, lite som en skällande hund på avstånd. Det är bara under en kort period under våren som grodorna leker så det gäller att passa på nu.


                                               

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback