Överklagan av lst:s beslut

Till Länsstyrelsen i Stockholms län

Överklagan av avslag på begäran om att inrätta naturreservat vid Ryssbergen, ärendenr. 511-2008-17183-0182.

Nacka Naturskyddsförening överklagar härmed länsstyrelsens beslut att avslå föreningens ansökan om att inrätta naturreservat vid Ryssbergen, Nacka kommun. Vi anser att länsstyrelsens bedömning att "de naturvärden som finns i området inte primärt är en regional angelägenhet" är felaktig. Som grund för vårt ställningstagande hänvisar vi till dels den rapport av biolog Tomas Fasth, Pro Natura, som gjordes på uppdrag av Nacka kommun inför beslut om broförbindelse mellan Kvarnholmen och centrala Nacka, dels Skogsstyrelsens nyckelbiotopsinventering. Båda dokumenten bifogas.


I rapporten "Detaljerad naturvärdesinventering av Ryssbergen" kan man under slutsatserna läsa att "bevarandevärdena i Ryssbergen är på regional nivå". Vidare står att " Om områdets naturvärden hade uppmärksammats i samband med den landsomfattande urskogsinventering som Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen påbörjade för 30 år sedan hade det varit naturreservat sedan länge".

Skogsstyrelsen gör bedömningen att "områdets naturstatus är i kvalitet med Tyresta Nationalpark och mycket skyddsvärt".


Med tanke på att två utredningar oberoende av varandra kommer fram till att området har mycket höga skyddsvärden med extremt gammal senvuxen tallskog med ovanligt riklig förekomst av död ved och grova träd så är länsstyrelsens bedömning anmärkningsvärd.

Hur är det möjligt att ett område som jämförs med Tyresta Nationalpark inte anses vara en "regional angelägenhet"? Länsstyrelsen har inte själva besökt området inför sitt beslut.


Vi vill också påpeka att genom den nu föreslagna bron över Svindersviken och vägen genom Ryssbergen riskerar det tätortsnära skogsområdet att öppnas för vidare exploatering.


Området är dessutom av riksintresse för kulturminnesvården och utvidgat strandskydd gäller.


För Nacka Naturskyddsförening
Ronny Fors


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback