Tollare träskväg överklagat!

Idag var jag på länsstyrelsen och lämnade in vår överklagan av detaljplanen för Tollare träskväg! Eftersom vi i Nackakretsen inte har 2000 medlemmar, vilket är man måste ha för att överklaga enligt  miljöbalken,så är det Naturskyddsföreningens länsförbund som står för överklagan. Det här med 2000 medlemmar är något som kanske kommer att förändras framöver om EG-domstolen följer generaladvokatens råd från den 5 juli i år där det slås fast att den begränsningen strider mot EG-rätten och Århuskonventionen. Det var Djurgårdens-Lilla Värtans miljöförening som överklagde en arbetstunnel(för norra länken tror jag det var) i Hjorthagen för flera år sedan men fick nej då de inte nådde upp till den magiska gränsen 2000 medlemmar. De tog det upp till EG-domstolen som nu ger dem rätt! Ett mycket intressant ärende som det finns anledning att återkomma till. Men nu till Tollare. Hela överklagan är på 17sidor(och18 bilagor) så jag lägger inte ut allt här utan nöjer mig med sammanfattningen och avsnittet om betydande miljöpåverkan, vilket det måste vara för att vi ska kunna överklaga. Det är Margareta Josefsson i Boo Miljö-och Naturvänner som dragit det tyngsta lasset med denna överklagan. Hon har verkligen gjort ett otroligt jobb! Blir spännande att se vad länsstyrelsen svarar!


Till Länsstyrelsen i Stockholms län
Överklagande av detaljplan för del av Tollare, fastigheten Tollare 1:160 m.fl., Tollare Träskväg , delplan 1 a, i Boo, Nacka kommun.

Utvecklande av talan.

Sammanfattningsvis handlar våra invändningar om:

Den antagna detaljplanen strider i flera avseenden mot bestämmelser i Miljöbalken och emot flera EG-direktiv samt emot FN:s konvention om biologisk mångfald.

Någon miljökonsekvensbeskrivning har inte gjorts trots att det under detaljplanearbetet framkommit fakta som visar att exploateringen medför en betydande miljöpåverkan. Bedömningen i programskedet gjordes på mycket torftiga grunder och har inte omprövats, när ny kunskap tillkommit.

Hela detaljplaneområdet har mycket höga naturvärden med många signalarter (insekter och fåglar) och är av Skogsstyrelsen klassat som naturvärdesområde.

Strandskyddet åsidosätts genom åberopande av en obsolet byggnadsplan från 1938, vilken saknar rättsverkan, då genomförandetiden har utgått.


Tollare Träsks utloppsbäck, en del av sjöns vattenområde, ligger inom detaljplanen och på tomtmark, vilket riskerar påverkan på sjön, som ingår i nyligen beslutat Naturreservat. Kommunen har under planarbetet lämnat vilseledande uppgifter angående utloppsbäckens läge.

Naturvärdesutredingen gjordes vintertid, varför flora och fauna inte på ett godtagbart sätt dokumenterats.

Miljöbalken 3 kap. 6§ påtalar att markområde med betydelse för naturvärden eller för friluftslivet ska så långt som möjligt skyddas. Vidare påtalas här att behovet av grönområden i tätorter ska särskilt beaktas. Vi anser det inte vara god hushållning med mark att bygga 19 villor i ett skogsområde som borde vara strandskyddat samt har stor betydelse för såväl biologisk mångfalk som för rekreationsmöjligheter för en befolkning om idag 8.000 personer. Det beslutade naturreservatet är uppsplittrat i små enklaver utan möjlighet till rofylldhet. Vår uppfattning är att detaljplaneområdet ska införlivas i Naturreservat Tollare.

Detaljplaneärendet har handlagts formellt fel.

Planen har antagits - efter en ändring - som enkelt planförfarande och därmed utan ny utställning, vilket förhindrat remissinstanser att ge synpunkter. Detta är inte i enlighet med lagens syfte.

Detaljplanen strider emot Nacka kommuns 2002 antagna Översiktsplan.

Nacka kommun har inte följt Århuskonventionens direktiv, när det gäller information till medborgarna och inte heller visat någon verklig vilja att låta medborgarna få sin röst hörd.

Miljökonsekvensbeskrivning och frågan om betydande miljöpåverkan.

En grundfråga är hur kommunen i sin behovsbedömning kunnat anta att programmet/detaljplanen inte medför en betydande miljöpåverkan, när flera mycket viktiga miljöfaktorer påverkas och de olika detaljplanerna alla har komplicerade miljöfrågor att hantera. Några exempel är:

  • Nyckelbiotoper och naturvärdesområden med rödlistade arter samt fågelarter som finns upptagna i Bernkonventionen samt omfattas av Sveriges åtagande för det europeiska nätverket Natur 2000.
  • Vattenområde med planerad vattenverksamhet.
  • Långhålsborrning inom Tollare Naturreservat för avledning av vatten från sjön Tollare Träsk (ingår i Naturreservatet).
  • Sprängning för vägtunnel (ingår i kommande detaljplan, men ingår också i Naturreservatet).

Alla dessa förhållanden var inte kända eller redovisade och vissa var inte heller aktuella, då Tollareprogram antogs 2006 och inte heller då detaljplan 1 a Tollare Träskväg gick ut för samråd oktober 2007. Mycket ny kunskap har tillkommit, vilket borde gett anledning till ny behovsbedömning angående betydande miljöpåverkan - och med åtföljande miljöbedömning och miljökonsekvensbeskrivning.

Nacka kommun har mycket tidigt i planeringen av Tollareområdet bestämt sig för att exploateringen inte har en betydande miljöpåverkan. Vi ifrågasätter starkt att det förhåller sig så . Inget material, som närmare anger hur behovsbedömningen gjorts finns kommunicerat med remissinstanser eller går att hitta i något tillgängligt material i ärendet/ärendenas olika skeden.

Naturvårdsverkets handbok med allmänna råd om miljöbedömning (Handbok 2009:1, utgåva 1, februari 2009) ger en god information om vad som ska, bör och kan genomföras, när det gäller miljöfrågor i samband med olika planer och för att följa bestämmelserna i Miljöbalken. Vi vill åberopa ett antal förhållanden som påtalas här.


Någon behovsprövning - huruvida miljöbedömning ska göras - har inte gått ut för information eller samråd. Finns dock omnämnd (sid. 36) programförslaget till hela Tollareområdet (Samrådshandling 2005 05 23, Detaljplaneprogram för Tollare), där det också finns en rubrik "Översiktlig miljöbedömning". Man talar om att från 21 juli 2004 gäller nya bestämmelser i plan- och bygglagen (PBL) och i miljöbalken (MB) med anledning av EG-direktivet för miljöbedömningar (2001/42/EG) Då infördes nya krav på miljöbedömningar för översikts- och detaljplaner. Sedan konstaterar man att efter behovsbedömningen gjorts bedömningen att genomförande av kommande detaljplaner inte innebär en betydande miljöpåverkan enligt kriterierna i nämnda lagar och direktiv. Dock sägs också: "Under det fortsatta planarbetet kan en omprövning av bedömningen om betydande miljöpåverkan bli aktuell om nya fakta framkommer under samrådet." Det uttalas tydligt att ovan nämnda översiktliga miljöbedömning inte är upprättad enligt PBL:s formella krav enl. 5 kap. 18 §.

Länsstyrelsen har i sitt remissvar (programyttrande) daterat 8/6 2006 vad gäller miljöbedömning påtalat bl.a. följande: "Den behovsbedömning som anges ha upprättats bör redovisas i sin helhet. Kommunens ställningstagande bör även enligt Länsstyrelsen motiveras mer utförligt"

Trots att en stor mängd ny kunskap har tillkommit sedan programförslaget skrevs och en rad förutsättningar har ändrats, har kommunen inte omprövat sitt ställningstagande i frågan om betydande miljöpåverkan. I varje detaljplan (två planer gått på remiss hittills) upprepas det gamla mantrat: "Kommunens bedömning är att detaljplaneförslaget inte innebär en betydande miljöpåverkan".

Om Nacka kommun förutsättningslöst gjort en miljökonsekvensbeskrivning (MBK) - i lagens mening - av hela Tollareområdet redan i programskedet skulle planeringen av gränser för bebyggelse resp. naturreservat sett annorlunda ut. Detta under förutsättning att man redan då (2005) genomfört den natur- och rekreationsutredning som kom till stånd vintern 2007 - 2008, när den nu aktuella detaljplanen (Tollare träskväg) redan var ute för samråd. Och under förutsättning att samråd och dialog förts med såväl naturorganisationer, boendeföreningar och allmänhet. En dialog som finns tydligt uppmärksammad i handboken och som ska - bl.a. enligt Århuskonventionen - genomföras. Här påtalas också vikten av att ta hänsyn de synpunkter som inkommit.


Det är ställt utom all diskussion att hela Tollareplanen och inte minst detaljplan Tollare Träskväg medför en betydande miljöpåverkan.

Kommentarer
Postat av: Ida

Hej hej!

Jag heter Ida och jag undrar om jag kan få ställa lite frågor till dig? Jag går första månaden på en journalist utbildning och har fått i läxa att skirva en "nyhetsartikel" om Tollare, som INTE ska publiceras. Det är alltså bara för läraren. Jag tycker det här är ett intessant ämne men är inte alls insatt. Jag kort om tid och har svårt att hitta info på nätet.

När kom förslaget om att tollare skulle bli naturreservat? När togs beslutet(maj 09?)? Är det ett naturreservat nu eller när blir det klart? Vart är processen nu? Vore jätteglad om du har lust att hjälpa mig lite. Förstår absolut om du inte har tid! :)

Ha det bra. Ida

2009-09-22 @ 18:33:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback