Det är mycket nu!

Bildvisningen på torsdag ska förberedas liksom vandringen på söndag, Margareta J(Boo Miljö- och Naturvänner och jag håller på att skriva ännu ett brev till Nackas politiker om Tollare, jag ska börja skriva på ett svar till Erik Langbys debattarikel om Kvarnholmsbron, och helgen ägnades åt att kvalitetsgranska Nackas grönstrukturplan. Ett uppdrag som jag och Tomas Fasth(Pro Natura) fått, tanken är att vi ska granska grönplanen innan den skickas ut  på remiss under sommaren. I söndags var jag ute och kollade några områden som inte var naturvärdesklassade i grönplanen.
Här är mina anteckningar från min "räd" i Nacka:

Långsjöns naturreservat, NV-delen.

Ett flertal gammeltallar (200-300 år).  Gamla granar varav flera med spår av granbarkgnagare. Enstaka döda tallar och granar, en grantorraka med gnagspår av vågbandad barkbock. Hålaspar och många asplågor med insektsgnag/kläckhål. Döda björkar, både liggande och stående, enstaka fnösktickor. Flera räv eller grävlingsgryt.


Långsjöns naturreservat, SV-delen.

Gammal granskog, en del död ved, spår av granbarkgnagare. Mossbevuxna branter. På hällmarkerna mycket gamla tallar, enstaka torrakor varav en grov.

Fannydalsplatån.

Gott om gamla tallar, en del med grova döda grenar med mycket insektsgnag. I Ö och SÖ delen ganska mycket torrakor och lågor, några lite grövre. Kläckhål av svart praktbagge på några tallar. Tallticka och grovticka förekommer. Bara några få granar i på hela Fannydalsplatån men de som finns har spår av  granbarkgnagare.


Fisksätra holme.

Många gamla, grova, ekar med håligheter och mulm. Gammeltallar, tallticka, grova träd. Både torrakor och lågor av tall varav en låga riktigt grov. Många tallar med hackspetthål varav  ett riktigt "höghus". Gamla granar, granbarkgnagare, en del torrakor och lågor. Flera gamla björkar.

Gamla ekar och tallar även norr om Hamnvägen.


Exempel på några övriga områden som borde vara av betydelse för grönstrukturen/spridningssamband


Mellan Skuruparken och Nyckelviken.

Mellan Tranvägen, Beckasinvägen och Ugglevägen mycket ek, en del gamla och grova. Mellan Skuru skola och Värmdövägen en grupp med yngre ek. Enstaka ekar längs med Mariehällsvägen. Vid Mariehällsvägen/Bastusjövägen några yngre/medelålders ekar.


Nacka stadshus - Sportcenter.

Flera små områden med framförallt gamla tallar. Vid stadshusets parkering en tall med angrepp av reliktbock.


Restaurantholmen.

Många gammeltallar, flera med reliktbockangrepp. Tallticka.


Skogsområde mellan Fjällstigen och Järlavägen, Lillängen.

Varierad skog med några gamla och grova granar, en del torrakor med rikligt med insektsgnag. Även ekar, framförallt längs med Järlavägen.


Järlasjöns norra strand söder om Terassvägen/Gränsvägen.

Ett flertal gamla och grova tallar, några med reliktbockangrepp. Tallticka. En del död ved, en riktigt grov talltorraka.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback