Big is beatiuful när paddhanen väljer.

Det här söta paret träffade jag på i Erstavik för några veckor sedan. Ett paddpar i amplexus, som grodornas parningsställning heter. Groddjur har vad man kallar för yttre befruktning(som även många fiskar har) vilket innebär att hanen befruktar honans ägg utanför kroppen. När hanen ser en hona som verkar trevlig och attraktiv(mer om det senare) så klättrar han upp på hennes rygg för att kunna befrukta hennes ägg när de läggs.

                                                       

Det är alltså vanlig padda(Bufo bufo) vilket syns på den vårtiga huden och de stora röda ögonen med vågrät pupill. Paddor är också mer robust byggda öch har kortare ben än grodorna. Det här paret befann sig vid Sandakällan i Erstavik, lockade av källans vatten som så många andra måntro?  Nja. troligen inte, snarare så har de förmodligen kläckts i Sandasjön då de ofta återvänder för att leka i samma vatten som de kommer ifrån.
Det här med amplexus är lite intressant, det finns två varianter av amplexusställningen. Den ena förekommer mest hos mer primitiva grodor och kallas "inguinal amplexus" och då håller hanen om honan framför bakbenen, eller om midjan. De mer moderna grodorna har såkallad "axillary amplexus" där hanen håller honan bakom hennes framben, som paddorna på bilden. Varför denna ändring av amplexusställning ägde rum tycks vara oklart men det kan ha att göra med att hanen lättare kan befrukta äggen eftersom han direkt är i en bättre position för det. Av Svenska grodor så är det bara klock- och lökgroda som har den mer primitiva amplexuspositionen vid parning.

Paddor kan bli upp till 40 år gamla och könsmognaden inträffar vid 3-4 års ålder för hanarna och 5-6 års ålder för honorna. Det är ju en oerhörd storleksskillnad mellan hane och hona som synes och studier på en amerikansk paddart(Bufo boreas) har visat at hannarna föredrar stora honor. Det är till och med så att hanarna hoppar upp på ryggen på andra hanar om de är riktigt stora så att de kan misstas för en hona. Men misstaget upptäcks ofta snabbt och det blir inte mer än några sekunder i amlpexus.När hanaran fick välja mellan honor av olika storlek var det tydligt att de väljer den största honan först. Det var den amerikanska western toad, men det bör väl rimligen kunna gälla för våra vanliga padda också.

Med tanke på att paddorna kan sitta i amplexus under många timmar så är det nog bäst för honan att hanen är betydligt mindre så att hon orkar släpa runt med honom. 

                                                          
                                                                           Visst är de fina?

Läs mer om paddan här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback