Praktbaggar, bivråk, bäver och lite annat

Det har varit många guidningar de senaste veckorna och jag har inte skrivit någonting om dem, ni undrar förstås hur det har gått och vad vi har sett för något! Här kommer så en snabbgenomgång:

Ryssbergen 18 april.
15 deltagare, lite blåsigt och kyligt men uthärdligt. Gick den vanliga rundan från Nacka Forum och förbi Statdshusparkeringen med reliktbocktallen. Flera hade varit med förut men också några som gjorde Ryssbergsdebut. Som vanligt frågar sig alla hur i h-vete man kan komma på tanken att dra fram en väg genom Ryssbergen! Och hur man kan påstå(Erik Langby (M) kommunalråd i Nacka, länsstyrelsen) att man kan göra det med ett litet ingrepp som nästan inte märks är fullkomligt obegripligt. Man kan inte ha varit där om man påstår något sådant. Och när det gäller länsstyrelsen så har de inte varit i Ryssbergen.
En upptäckt gjordes faktiskt, kläckhål av åttafläckig praktbagge på hällmarkerna i den västra delen av Ryssbergen. Ny signalart för området! En ganska väntad sådan men märkligt att det dröjde tills nu. Frågan är om vi har missat den tidigare eller om det är kläckhål från fjolåret? Jag har ju gått på det stället där vi hittade de tidigare och det vore märkligt om jag skulle missat de då. Även kläckhål och gångar av myskbock hittade vi när jag skulle visa på en sälg och säga några ord om  sälgens betydelse för tidiga vårinsekter. Det är ju
Sälgens år också, som ni säkert vet.

Jubileumsvandring vid Nacka ström, med hembygdsföreningen.
Mycket folk var det, ca 30 personer! Förutom ett par stycken så var alla från hembygdsföreningen.Med andra ord ett perfekt tillfälle att sälja in Naturskyddsföreningen till ofrälsta! Och det gjorde vi nog rätt bra. Med vi så menar jag förutom mig själv också Charlie Wijnbladh från Nackakretsen och riksstyrelsen. Vi hade med oss program och vår Nackaguide med värvarkort som gick åt som smör i solsken! Hoppas att många tar sitt förnuft till fånga och blir medlemmar.

Från Nacka forum till Dieselverkstan - närnatur i centrala Nacka
Vår vandring i samband med vårt lokala 100-årsfirande. Bara 8 deltagare, kunde ju ha varit lite fler kan man tycka. Men det hela var mycket lyckat tycker jag. Mycket intressant natur och bra diskussioner. En rapport från vandringen kan ni läsa här. En sak blev lite fel i den annars mycket trevliga rapporten. Döda träd tar förstås inte upp någon koldioxid, däremot är gammelskogar viktiga kolsänkor som lagrar kol.
Det här är något som vi borde köra igen, och försöka marknadsföra det bättre också.

Fåglar på Järvafältet
Blev mycket lyckad. 14 deltagare och förutom lite regnstänk på morgonen en mycket fin dag. Och skapligt med fågel också. På väg till 30-meterskärret studerades trädpiplärka, steglits, svarthätta och lövsångare bl.a. Vid kärret uppehöll sig två brushanar varav en kunde beskådas fint av alla deltagare. En brun kärrhök visade upp sig fint. Flera snatteränder var där och så även tofsvipa, enkelbeckasin och ett drygt hundratal grönbenor. Snatteranden är vår mest sällsynta simand och är det inte också den vackraste? Hanens gråmelerade praktdräkt är helt fantastisk tycker jag! Från fågeltornet vid Säbysjön såg vi storskarv, brunand, skäggdopping m.m. Rörsångare och sävsparv sjöng och även här kunde en brun kärrhök beskådas. Sedan var det dags för Hanstaskogen och strax efter att jag efterlyst ormvråk så kom en och visade upp sig bra. Stenskvättor kunde också ses här och sedan small det till med rovisar. Två duvhökar fllög förbi och försvann in i skogen. Fler ormvråkar visade upp sig. En fiskgjuse flög förbi påhög höjd och slutligen så kom också bivråken! Vi fick en riktigt bra obs på den och kunde också jämföra med ormvråkarna vi nyss sett. Jag försökte visa på skillanden mellan de två vråkarna, hoppas att det gick fram ordentligt.
Sista biten gick vi genom Hanstas fantastiska hassellundar med enorma mängder vitsippor. Det såg verkligen ut som om det hade snöat!

Fåglar i Tollare
16 deltagare(tror jag) och strålande väder! Det blev förstås mycket diskussioner om de exploateringsplaner som finns och som kommer att fullständigt förvandla Tollareskogen till någon slags park! I den hotade ekbacken vid Mellanbergsvägen såg vi passande nog kattuggla! Den mobbades av koltrastar och andra fåglar och flög iväg när vi närmade oss. Förhoppningsvis fick den lugn och ro någonstans. Men hur länge till kan man se kattuggla här?
Många av deltagarna var inte edlemmar i NF så det var ett bra tillfälle att sälja in föreningen. Flera sa att de skulle bli medlemmar!
Svarthättorna sjöng för full hals och vid Tollare träsk fick vi fina obbsar på Svarthakedoppingarna. 2 par uppehåller sig i träsket och det var lite dålig stämning mellan dem! Träsket är väl stort nog för dem båda! De är verkligen tjusiga med sin guldröda krona!  Hur länge finns de kvar? På Tollareängen kunde gröngöling beskådas fint i tuben.

Jubileumsvandring i Skuruparken
25 deltagare, minst! Många ickemedlemmar i NF. Även här ett utmärkt tillfälle att värva! Gunilla Ingmar från Aktionsgruppen Rädda skuruparken berättade om parkens historia och nutid och jag berättade om naturvärdena, de gamla ekarna med mulmen och alla insekter som finns där. Tror att jag sålde in Naturskyddsföreningen rätt bra här också. Vi borde märka av ett ökat medlemsantal efter den här våren! Några hundra medlemmar till bara så är vi uppe i 2000! Och då kan vi överklaga själva! Vi borde satsa stenhårt på medlemsvärvning!

Järlasjön och Kranglan
En mycket fin vårkväll om än lite kyligt. 8 deltagare. Även det här är en vandring som förtjänar fler deltagare. Det fins många väldigt fina områden som ger möjlighet till att berätta om en massa viktiga saker om naturen och miljön. Och så ser man bäver också. Vi såg två bävrar varav en på land. Vi kunde studera den länge och väl innan den gick ner till sjön och simmade iväg. Bra av Joachim att upptäcka den, vi andra gick bara förbi utan att se något alls.
Bland andra vattenlevande däggdjur såg vi också rådjur. Kanske var den inspirerad av bävrarna till att ta ett kvällsdopp? Eller så är betet grönare på andra sidan. Sjön alltså. Rådjur simmar förvånansvärt bra, och fort.
Och så såg vi tornseglare! Äntligen! Nu är de här så då är det officiellt sommar. För min del är sommar den tid tornseglaren är här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback