Bibagge i Älta grusgrop.

Bibaggen kan nu beskådas i Älta grusgrop. Var där i torsdags tillsammans med Lasse Hole och vi fick nu äntligen syn på den rödlistade lilla skalbaggen. Vi var där föra året men missade den, det var troligen någon vecka för sent då. Vi har nog bra chanser att få se den på söndagens vandring! Om inte annat så kan vi nog se några döda exemplar! De brukar ligga kvar och skräpa ett tag. Några av bibaggarna vi såg var riktigt tröga men det fanns också dem som var pigga och som livligt kröp omkring i sanden. Några bin syntes däremot inte till. Hoppas det är mer fart på de på söndag. Väderleksrapporterna ser lovande ut så chanserna på både bin och bibaggar är goda.

Här finns bilder på bibagge från Älta grusgrop. Tack också, Staffan, för att du visade oss bibaggarna!

Bibaggen är rödlistad men inte länge till vad det verkar. Den lär inte vara med i den nya rödlista som snart ska presenteras. Visserligen har man upptäckt fler lokaler för den under senare år men dess livsmiljö, solexponerade blottade sandytor där det också finns vårsidenbin(som den parasiterar på), är fortfarande en alltför ovanlig miljö som det knappast sker någon nybildning av. Nåja, vi får väl lita på att experterna på artdatabanken vet vad de gör!

Uppdatering!!!

Väderleksrapporterna ser inte lovande ut! Det lär vara mulet under dagen dessvärre. Men inte ska man sitta inne för det.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback