Vinterskådning med Stockholmskretsen.

                                                        

Så här vackert var det på Torö när Stockholms naturskyddsförening var ute på traditionsenlig vinterfågelskådning. Det brukar inte vara så mycket vinter på de här vinterskådningarna, men nu fick vi vinter så det räckte! Temperaturen höll sig mellan 20 - 15 minusgrader hela dagen, ändå var vi 20 pers som drog iväg från Gullmarsplan kl 9 på morgonen med destination södra Torö.

Första stopp var Torö butik där det finns en fågelmatning men den bjöd inte på något särskilt spännande. De vanliga mesarna och koltrastar bara. Och en havsörn också, men den var inte vid själva matningen, det hade varit något det, utan flög över skogen en bit bort.

Sedan var det Ankarudden som gällde, här hade det rapporterats in bergänder och annat trevligt dagen innan men när vi kom dit var det helt isbelagt och inte en fågel i sikte. Ute över havet låg sjöröken som en dimma, har aldrig sett Torö på det här sättet tidigare. Helt fantastiskt vackert var det!
En havsörn gjorde en överflygning här också.

Nästa stopp var Örudden och här fanns det fortfarande öppet vatten. Bilden ovan är därifrån. I det ännu öppna vattnet trängdes ett par tusen knipor och hundratals vigg och storskrak med varandra. Även en del gräsänder höll till där och efter en stund så dök Sveriges vackraste(enligt Linné) fågel upp, salskraken. Åtminstone 4 hannar och något fler honor. Hanaran är otroligt vackra i sin svartvita dräkt men de höll sig en bit ut så några kanonobsar blev det väl inte, förrän alla deltagare hade gett sig av på väg mot bilarna då jag ensam fick se en salskrakhane på nära håll! Vad är väl förfrusna tår och fingrar mot den uppenbarelsen?
Vi letade efter bergänder också men fick inget napp, tydligen ingen annan heller att döma av rapporterna på svalan.

Sedan var det Alhagens våtmark som gällde där också fikat intogs vid fågelamtningen. Här såg vi gulsparvar, talgoxar, blåmesar samt en talltita. Strax efter att jag berättade om svartmesen, som ser ut som en liten urblekt talgoxe, komdet fram en ur buskarna och visade upp sig. Två sidensvansar slog sig ner en stund och ännu en havsörn flög förbi.

Några gav upp här, de hade fått nog av kylan, medan resten åkte vidare till Nynäshamns hamn där trutar och måsar studerades. Ett av de trevligaste nöjena vintertid är att kolla in mås- och trutflockar. Det är väldigt vackra fåglar och så kan man roa sig med att försöka åldersbestämma dem. Här är en blogg om trutbestämning med fina bilder. I hamnen var det även några hundra gräsänder, några viggar samt en småskrake.

Vi åkte sedan mot Lövhagens naturreservat men här var havet isbelagt så inte en sjöfågel i sikte, dagen innan hade det tydligen varit mycket fågel där. En kort promenad i reservatet gav ytterligare en rödvingetrast innan det var dags att bege sig mot Stockholm.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback