Det här med kompensationsåtgärderDen här tallen(och många andra med den) kommer inte att överleva om
Nacka kommuns och NCC:s byggplaner i Tollare blir verklighet. Jag var, som jag skrev om tidigare, ute och inventerade skyddsvärda träd i Tollare på Nacka kommuns uppdrag. Man kan undra varför? Planerna är i stort redan fastlagda och de lär inte ändra något bara för att det råkar stå ett gammalt träd ivägen! Den här tallen är definitivt skyddsvärd, vilka träd är inte det förresten? Vilken natur är inte skyddsvärd? Värdelös natur, finns det? Hur som helst, den här tallen är nog uppemot 300 år gammal, den har flera bohål varav ett var upptaget av en familj större hackspettar. Hackspettarna gör nya bohål varje år så de skapar bostäder åt en mängd småfåglar. Tallen är dessutom påväxt med flera talltickor, en numera rödlistad art, och även grovticka på några ytliga rötter. Vi har här alltså en rödlistad art, en signalart och bohål samt hög ålder. Bara ett av dessa kriterier skulle räcka för att det trädet skulle tas med i inventeringen. Men vad hjälper det? Här ska NCC bygga vägar och lyxbostäder! 

En idé man har i Tollare är att man ska lägga upp vedkyrkogårdar, alltså lägga upp högar med död ved, som en kompensationsåtgärd när man tar bort gammelskogen! Jo, det är sant! Det är inget fel med att skapa vedkyrkogårdar men det kan knappast kompensera för att man skövlar gamla levande träd. Just tallen på bilden ovan ska tas ned och läggas i en vedkyrkogård. Tydligen så funderar man på att frakta träden till vedkyrkogårdarna med helikopter! Detta för att inte behöva köra med tunga maskiner och förstöra marken. Vilket i och för sig är en bra tanke. Men hela idén att såga ner de gamla träden och sen flyga dem med helikopter och släppa ner dem i en sån här vedkyrkogård som kompensationsåtgärd, nä det är inte klokt! Är det så vi skapar ett hållbart samhälle? Tror inte det! 

Det är också ett antal tallar med reliktbock som kommer att läggas upp i dessa vedkyrkogårdar. Tallar med en rödlistad skalbagge som behöver levande träd läggs på vedkyrkogården, bra kompensation va? Kanske blir det de första reliktbockarna i världen som får flyga med helikopter?Här är en av hackspettungarna som kikar ut från ett av bohålen i tallen. Blir det fler fågelhäckningar i denna tall tro?


Kommentarer
Postat av: dan andersson

Hejsan Ronny. Tråkigt att höra om byggplanerna, jag var ju rätt aktiv där när jag vickade som biologilärare vid björknässkolan. Jag höll mina lektioner där ganska ofta faktiskt och hela området håller höga naturvärden det kan jag som ekolog gå i god för. Att skapa "vedkyrkogårdar" kan knappast ses som en kompensation, inte ens som en återställning, det är klart att det är bättre än ingenting, men man måste se det som en självklarhet och inte som en uppoffring. Vid Gökdalsdammen här hemma gjorde NCC som entreprenör flera arbeten med den gasblandningsanläggning man beslutat om, men man var också mycket duktiga med både återställning och kompensationsåtgärder, man gjorde en ny amfibiedamm mm, man ska dessutom skapa torrbacksmiljöer med flora som passar fjärilar men tyvärr tror jag att den mindre blåvingen som setts här är borta för all framtid. Kämpa på! mvh //Danne


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback