Rapport från trollsländeskådningen

Hade trollsländeskådning för Stockholmskretsen i söndags på Norra Djurgården. Vi träffades vid universitets t-banestation och tanken var att kola in trollsländorna i Laduviken, Solfångardammen och eventuellt Lappkärret. Det såg inte lovande ut på morgonen, grått, blåsigt och kallt!  När vi samlades vid 10-tiden så började det spricka upp och solen visade sig till och från men jag var inte särskilt hoppfull om vädret när vi började gå mot Laduviken. Men när vi kom till ängen v om Laduviken så sken solen och vinden mojnade ordentligt. Det kan nog bli nåt det här tänkte jag och plockade fram kikare och håv. Jag började med att berätta lite om trollsändornas långa leverna på jorden(300 miljoner år!) och lite om vad som skiljer ut de från andra insekter. Men så dyker en oväntad deltagare upp!
                                        

Den här kalven ville också vara med på trollsländeskådning! Eller så ville den bara se sig om i världen utanför hagen. Nu blev det ett långt avbrott i trollsländeskådandet. Istället fick vi valla kalven tillbaka in i hagen. Vilket så småningom lyckades!

Nu var det strålande solsken och vi började titta på olika flicksländor som flög på ängen. Även fjärilar studerades, puktörneblåvingar och ängssmygare beskådades bl.a. Någon fyrfläckad trollsända flög förbi utan att jag kunde håva in den. Men det gjorde inte så mycket då nån av deltagarna upptäckte en trollslända som satt på ett strå vid bäcken som rinner förbi här. Det visade sig vara en alleles nykläckt fyrfläckad trollslända. Den första av många nykläckta idag. 
                                            
Lite längre ned på strået satt larvhuden, exuvien kvar. Jag tyckte att den såg konstig ut, det verade vara nåt fel på vingarna. Om ni tittar på bilden så ser ni att det bakre vingparet har ligger som det ska, alltså att vingarna pekar rakt ut från kroppen, men det främre vingparet pekar rakt upp över kroppen istället. Framvingarna var ihopklistrade på nåt sätt! Har aldrig sett nåt liknande tidigare men det är så klart mycket som kan gå fel vid kläckningen. Men jag lyckades sära på vingarna och satte tillbaka sländan på sitt strå med framvingarna i rätt position.

Vi såg många fyrfläckade trollsändor som satt och torkade i solen efter att ha kläckts under morgonen.

      
Fyrfläckad trollsända. Foto: Beatrice Sundberg 

                   Foto: Beatrice Sundberg
En exuvie, alltså larvhuden som blir kvar när trollsändan kläcks. Larvhuden spricker upp på ryggen och så kränger den sig ut och hänger en stund med huvudet upp och ner. Sen tar den tag med benen om larvhuden och drar sig ur den helt och hållet. Så sitter den där och pumpar upp bakropp och vingar, det hela kan ta flera timmar och ugör den mest sårbara tiden i en trollsländas liv. De vita trådarna man er på bilden är trakéer, luftrör.

                                        
Här fikar vi vid vindskyddet, Laduviken. Efter en stund så upptäckte jag att vi hade en alldeles nyckläckt trollslända mitt framför ögonen på oss!
                                         
Den här satt på vindskyddet! Vi såg sen flera exuvier där. Visst var det bra arrangerat av mig att ha fikapaus just där!? Det muttrades bland deltagarna om "utplacerade sländor"...

                                         Foto: Beatrice Sundberg
Trollsändelarverna kan krypa flera meter på land innan de kryper upp på nåt lämpligt ställe inför kläckningen.

                                         Foto: Beatrice Sundberg
Här går vi igenom olika flicksländearter.

                                        Foto: Beatrice Sundberg
Den här snoken låg och solade på bryggan. Och den låg kvar trots att vi alla gick ut på bryggan för att titta närmare på den. Titta på ögonen, det ser ut som att den har grå starr! Men det är nog inget fel på ormens ögon, de blir gråmjölkiga innan den ska ömsa skinn. Hoppas deltagarna läser detta för jag kunde inte förklara det på plats, reptiler kan jag alldels för lite om! Men nu har man lärt sig det också, det är bl.a. det som gör det roligt att naturguida, man lär sig så otroligt mycket när man kollar upp alla frågor man inte kunde svara på!

                                       Foto: Beatrice Sundberg
Här är en sjöflickslända som håvades in. Även bred trollslända och guldtrollsländor sågs förutom flera arter flicksländor.

                                      Foto: Beatrice Sundberg
Ännu en fyrfläckad trollslända som torkar vingarna!

                                      
En hona av rödögonflickslända sitter snällt i min hand!


                                       Foto: Beatrice Sundberg                
Även växter kollades in, här är det en bräsma som undersöks.

                                        Foto: Beatrice Sundberg
Men huvudfokus låg på trollsländor men efter laduviken så började det regna, först ett par skurar sen tog gråvädret över helt och hållet. Det var ingen idé att gå vidare upp mot solfångardammen men vi hade sett en hel del och alla verkade nöjda!

EDIT: Måste rätta mig, det var inte alls jag som såg den nykläckta trollsländan vid vindskyddet! Det var faktiskt Beatrice, som tagit de flesta av bilderna här, som hade ögonen på skaft! Inte snyggt att ta åt sig äran sådär som jag gjorde! Sorry!
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback