Landsort med Stockholmskretsen.

I lördags var Stockholms naturskyddsförening på Landsort för att skåda fågel och för att få en guidning på fågelstationen. Vi hade hoppats på sydostliga vindar som ofta ger bra sträck men istället var det lite kyliga nordvästvindar och, under den tid vi var där, låg sträckaktivitet. Annars är det väl egentligen vädret vid fåglarnas uppbrottsplatser som är viktigast för hur bra sträck det ska bli. 

Tyvärr hade inte ringmärkningen kommit igång ännu. Detta på grund av att försvarsmakten(fågelstationen är en gammal militärbyggnad) strypt elen! De ska få el igen i början på majoch då kan de starta med ringmärkningen igen. Men det är väl typiskt att en så viktig verksamhet ska behöva leva under så knappa förhållanden! Som vanligt ska viktiga naturvårdsinsatser göras på ideell basis. Ringmärkning är viktig både som grundforskning och för miljöövervakningen. 

                   
     
Skådning vid fyren gav mest en massa ejdrar och några alfåglar. Enstaka grågäss, havstrutar och skarvar visade sig också förutom de allestädes närvarande fiskmåsarna och gråtrutarna. 

                                 
Anders och Anna från Stockholmskretsens styrelse, i bakgrunden Raul Vicente från fågelstationen.

Under morgonen hade en brandkronad kungsfågel observerats längre upp på ön och efter guidning på fågelstationen och spaning vid fyren gjorde vi ett försök på denna lilla raritet. Den tycks vara på spridning norrut och verkar börja etablera sig i södra Sverige.

    
På väg till lokalen för den brandkronade sågs bl.a. fiskmåsar och strandskator.

                    
Raul från fågelstationen har visat oss till stället där den brandkronade obsades tidigare under dagen. Trots ivrigt spanande och lyssnande gick vi bet på den.

     
Här i alkärret hade den setts tidigare under dagen. Lite trist att vara så nära men ändå inte få kryssa den, men alkärret är ju vackert ändå och vi hade en otroligt fin dag på Landsort. Solsken mest hela tiden och även om det blåste så var det inte så besvärande.

 
På väg tillbaka till Landsorts by.

Avlutningsvis en serie bilder tagna från båten på väg tillbaka till Ankarudden. Förutom ejder sågs också en del alfågel om än inga stora mängder.
     

 
 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback