Tollare folkhögskola kom undan för lindrigt.

Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka har beslutat att folkhögskolan måste återplantera 11 av de 35 träd som de avverkade i höstas. Det är en ask och 11 bokträd som de måste återplantera inom ett halvår annars får de ett vite om 350.000 kr. Alltid något men visst kom folkhögskolan för indrigt undan?
Märkligt också att de ska återplantera bok som ju inte har något större biologiskt värde egentligen. Hur många arter har vi i Stockholmsområdet som lever och växer på och i bokträd? Det borde väl vara viktigare att återplantera ek och lind? Fast det klart, vi har ju snart Skåneklimat här så vi kanske får upp bokkantlav, bokvårtlav, liten stinksvamp och andra bokspecialister hit!

Livsvillkoren får djur- och växter ska inte ha påverkats av avverkningarna säger folkhögskolans rektor i NVP-artikeln, vilket struntprat! Varje ek är värdefull och för varje ek som försvinner så minskar livsutrymmet för en mängd både vanliga och ovanliga arter. Med tanke på hur många ekar som sågas ned runt om i Stockholms eklandskap så är det en betydande utarmning som sker! Och i Tollare kommer ju de finaste ekbackarna att bli kringbyggda med hus om inget mirakulöst inträffar. Sammantaget är det helt klart en mycket stor negativ påverkan på ekmiljöerna i Tollare.


Kommentarer
Postat av: Anna M

Ronny. Det här går ju inte an. För mesigt av kommunen. Bara att jaga kommunen. Tror inte dom fattat vad som beslutats. Att förbigå ekar bl.a. inom nyckelbiotop.

Dessutom har NCC idag mejat ner gamla ekar m.m. vid Mellanbergsvägen. Tveksamt betr. marklov. Ut och skåda !

2011-02-04 @ 22:33:15
Postat av: Sandra Olofsson

Håller med Anna M om att vi måste försöka få kommunen att förstå vilken stor förlust de nerhuggna träden innebär. Plantera mera.Kanske på sin plats att även polisanmäla NCC om det är så att de avverkat olagligt på Mellanbergsvägen? samt tipsa lokalpressen om illdådet?

Eller ska vi kanske smyga dit och gerillplantera lite ekar? Sandra

2011-02-07 @ 10:08:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback